maanantai 30. huhtikuuta 2012

Pesänrakennusta Töölössä

Silkkiuikkuja on helppo nähdä Helsinginkin rannoilla, vaikka Luontoportin sivuilla kerrotaan että tämäkin laji on taantunut. Tähän aikaan vuodesta uikkupariskuntien pääkoristeiden pörhistelyä ja muita koreografisia liikkeitä sisältäviä tansseja voi jäädä seuraamaan pidemmäksikin aikaa. Varsinaisesti valokuvaamista harrastavat ovat tänäkin keväänä ikuistaneet näitä liikkeitä esimerkiksi Lapinlahdessa.

Myös silkkiuikkujen veteen rakennettuja pesiä saattaa tarkkasilmäinen hoksata rannoilla kulkiessaan, vaikka kasvava ruovikko yleensä jossain vaiheessa peittää ne näkyvistä. Viime vuonna seurailin Töölön rannassa yhtä tällaista kelluvaa pesää niin pitkään kuin se näkyvissä säilyi. Ilmeisesti vilkkaan ulkoilureitin varrella oleva paikka sopii linnuille, koska viime viikolla ohi kulkiessani rakennuspuuhat olivat jälleen käynnissä. Kaksi lintua uiskenteli alkuun kasaamansa keon ympärillä, mutta pian toinen kiipesi sen päälle (ehkä hieman vaivalloisen näköisesti, nämä kun eivät oikein ole kävelijälintuja). Toinen puolestaan pulahti sukelluksiin ja tovin kuluttua palasi pintaan uusia pesäaineksia nokassaan. Pienillä päänpudisteluilla ryyditetty nouto-operaatio toistui monta kertaa - ilmeisesti pesä siis rakentuu ennen kaikkea pohjasta haetusta materiaalista?

Silkkiuikut keskellä ruovikon yläreunassa.
Lintuja ei näyttänyt häiritsevän niiden puuhien seuraaminen paljon käytetyiltä jalkakäytävältä ja rantapolulta, mutta lähemmäs en kuitenkaan tohtinut  mennä. Toivottavasti pesiminen onnistuu näinkin keskeisellä paikalla!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti