perjantai 4. toukokuuta 2012

Vappuviikon kukkia

Tänä vuonna sää suosi vapun viettoa. Aattopäivän kävelyllä Pasilasta Töölöön viivähtelin katselemassa auringossa paistattelevia kukkia. Pasilan ja Alppipuiston välillä Savonkadulla kukoisti pienten valkoisten kukkien kallioniitty. En ole kummoinen kasvituntija, mutta onneksi LuontoPortti auttaa kukkakasvien tunnistamisessa. Kyseessä näyttää olevan kevätkynsimö, joka vaikuttaakin hauskalta kasvilta: se kukkii niin varhain keväällä, että on hyönteisten puutteessa itsepölytteinen ja sen siemenet ovat kypsiä jo toukokuun lopulla.

Kevätkynsimö?


Alppipuistonkin rinteet olivat valkoisten kukkien vallassa. Näiden kasvien tunnistamiseen minäkään en tarvinnut apua: Uudenmaan maakuntakasvi valkovuokko levittäytyi vielä valoisan puistometsän pohjalle.

Valkovuokot Alppipuistossa

Kaupungin puutarhan vieressä jäin ihastelemaan kukkia, joita en jostain syystä muista koskaan ennen huomanneeni. Lehtikuusen punaiset kukat eivät ole varsinkaan suhteessa puun kokoon erityisen huomiota herättäviä, mutta ehkä juuri siksi ihastuttavia kun niitä kerrankin tulee katsoneeksi.

Lehtikuusi kukkii

Myöhemmin viikolla kävelin keskustakampuksella Kirkkokatua pitkin. Topelian seinustan raosta puski voikukka täydessä kukassa. Ensimmäinen tänä keväänä näkemäni!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti